Следваканционна Депресия

Обяснение, Причини и Методи за справяне

 

Проблемът със следваканционната депресия може да помрачи приятното чувство от почивката ни.

За да предотвратим това, следва да внесем яснота по 3 важни въпроса:

 1. Какво е следваканционна депресия?
 2. На какво се дължи появата й?
 3. Как да се справим с нея?

Именно това ще се опитаме да направим в настоящата статия…

1. Какво е следваканционна депресия?

Следваканционната депресия е депресивното състояние, което много хора (според изследванията – близо 60%) изпитват, когато се върнат от приятна ваканция и се впуснат в сивото ежедневие.

За това състояние, са характерни следните симптоми:

Емоционални:

 • Продължаващо чувство на тъга;
 • Чувство на носталгия за отминалите хубави моменти;
 • Липса на ентусиазъм, вдъхновение и мотивация за настоящите и предстоящи занимания и задачи;

Интелектуални:

 • Често извикване на спомените за отминалите положителни моменти;
 • Мисловно съпоставяне на тези положителни спомени със „сивотата“ и негативните предизвикателства на предстоящото ежедневие;
 • Фокусиране и насочване на вниманието върху негативността на това сравнение;

Физиологични:

 • Умора и отпадналост;
 • Загуба на апетит;
 • Проблеми със съня;

Поведенчески:

 • Оставане по-дълго в леглото;
 • Ограничаване на социалните контакти и самоизолация;
 • Посягане към вредните удоволствия (алкохол, цигари, часове пред екрана и др.);

За да разбираме как да се справим, първо следва да разбираме на какво се дължи това състояние. Така стигаме и до втория въпрос…

 

2. На какво се дължи появата й?

Най-общо, причините за появата на следваканционна депресия, могат да бъдат сведени до три:

 • Разликата в нивата на интересност, забавност, приятност, разнообразност и приключенство, които изживяваме в нормалното си ежедневие и тези, които изживяваме по време на почивката. Колкото по-голяма е разликата между двете действителности – толкова по-вероятно е да изпаднем в описаното състояние при връщане към нормалното ежедневие;
 • Продължителност на почивката – колкото по-дълга е почивката ни, толкова по-голямо привикване към „хубавото“ се случва и съответно толкова по-негативно изживяваме връщането към по-неприятната действителност;
 • Липсата на мотивация и ентусиазъм за нормалното ни ежедневие и процесите в него – ако по една или друга причина, ежедневието ни е сравнително еднообразно, лишено от достатъчно удоволствия, забавления и приключения и нямаме дългосрочни цели, които да поддържат ентусиазма у нас ежедневно жив, то шансовете са, че връщането към тази действителност,  след приятна, изпълнена с описаните неща почивка, ще ни доведе до депресивни настроения.

И така, след като знаем какво е и на какво се дължи, стигаме и до идеята какво можем да направим по въпроса…

 3. Как да се справим с нея?

Първо е важно да разбираме, че промяната се случва отвън навътре, а не обратното – в смисъл – трябва да „се насилим“ да правим правилните неща, които да ни изкарат от това състояние, за да успеем да излезем от него, а не да чакаме да се почувстваме по-добре, и “готови”, за да започнем да ги правим.

Разбирайки това, достигаме и до идеята, кои са всъщност правилните неща.

На интелектуално ниво, следва да се стремим да отместваме фокуса си от миналото и почивката, към бъдещето и целите, които сме си поставили (ако не сме – съответно да си поставим такива).

С други думи, да осъществяваме интроспекция спрямо мислите си и спрямо това, на какво посвещаваме вниманието си.

В момента, когато усетим, че мислите ни са върху спомените от почивката и приятните изживявания от нея, деликатно да отбележим пред себе си този факт и да пренасочим вниманието си към настоящето и как то се отнася спрямо бъдещите ни цели.

Целите от своя страна, следва да бъдат такива, които ни ентусиазират, вдъхновяват и мотивират.

В противен случай, ще ни е трудно да се преборим с описания по-рано негативен емоционален фон и да излезем от нежеланите емоционални състояния на тъга, носталгия и неудовлетворение.

На физиологично ниво, следва да се погрижим за тялото си.

Това означава да си дадем ден-два, а защо не и повече, време между връщането от ваканцията и потапянето в ежедневните задължения. По този начин ще постигнем едно плавно преминаване, което ще бъде по-щадящо за психиката ни.

Добре е да обърнем внимание на храната, която поемаме и достатъчното хидратиране. Набавяйки си  всички необходими хранителни елементи, идващи от разнообразното хранене, ние се подсигуряваме, че тялото има необходимите ресурси да произведе енергията, необходима, за да излезем от описваното състояние. Допълнителните добавки също могат да окажат ползотворно влияние (за целта се допитайте до личния си лекар).

Да пием поне 2 литра чиста вода всеки ден и да намалим кафетата до 1 на ден (по възможност – сутрин) и всякакви други дехидратиращи вещества (като алкохола например).

Сутрешното излагане на слънце, също е добре да присъства. По този начин ще си набавим така необходимият за регулацията на настроението, имунната система и съня, витамин “Д”. Това, че вече не сме на почивка, не значи, че не можем да се показваме на слънце за 15 минути всяка сутрин.

Качественият сън е от съществено значение – независимо как сме го практикували през ваканцията, за да сме напълно функционални, добре е да сме в леглото най-късно в 23:00 и да си дадем шанс за спокоен сън поне до 6-6:30. Дори и да не можем да заспиваме веднага, дори само присъствието ни в леглото, отпуснати и спокойни – на тъмно, лека полека започва да сигнализира на организма, че режимът следва да се нормализира, което след няколко упорити дни, ще започне да дава резултат.

На поведенческо ниво, следва да заменим вредните навици с такива, които са едновременно полезни и приятни.

С други думи, вместо да посягаме към чашката, цигарите, компютърните игри или телевизията на дивана, следва да ги заменим с полезни удоволствия като:

 • Спорт;
 • Разходки сред природата;
 • Играене на различни игри (настолни или спортни например);
 • Излизания и срещи с приятели;
 • Грижа за домашни животни;
 • Изкуство (както посещение, така и практикуване);

Финално, е добре да помислим, ако разликата между ваканция и ежедневие е толкова голяма, не е ли време да променим нещо в ежедневието си…

В крайна сметка, ако непосредствено след края на ваканцията, започваме да мислим за следващата, това индиректно означава, че не се наслаждаваме истински на живота си и чакаме да дойде момента за почивка, за да усетим че живеем…

Това, само по себе си е достатъчна предпоставка за депресивни състояния…

Важно е да разбираме, че ако описваното в статията състояние продължава повече от една седмица, е добре да потърсим професионална подкрепа, за да не рискуваме нещата да се задълбочат повече.

Ако страдате от депресивни състояния и не успявате да излезете от самосебе си, знайте, че не сте сами! Депресията е широко разпространено състояние и най-нормалното нещо е човек да потърси подкрепа за справянето с него!

Ако смятате, че може би имате нужда от едно рамо, не се колебайте да ме потърсите от тук!

А, ако статията ви е била полезна, споделете я със хората, които смятате, че може да имат полза от нея: