Всичко започва с разбирането за свобода

Разбирането за свобода

by | Jul 15, 2020

ОСНОВНА ИДЕЯ

Рано или късно всички ние изпитваме под една или друга форма усещането за свобода.

Едни от нас се “сблъскват” с него под формата на реакция след отказ да направят нещо, което другите или обстоятелствата ги карат да извършат, други – когато усетят насладата от това да могат да постъпят както им диктува сърцето, без да трябва да се съобразяват с никого и с нищо. 

На практика обаче, свободата се свежда до едно единствено нещо: да имаш избор. Ако можем да избираме бъдещето си сами, ние сме свободни.

 

ЗАЩО ИДЕЯТА Е ВАЖНА

Когато говорим за свобода, обаче, не можем да изключим от уравнението поемането на отговорност.

Веднъж направили своя избор, ние носим отговорност за последиците от него.

А тази отговорност означава, че няма как да бъдем всичко, което искаме и не можем да вземаме решения, без да се съобразяваме с никого и с нищо.

Отговорността е балансьора в уравнението на свободата. Двете са като Ин и Ян. Те са двете страни на везната.

Необходимостта от отговорност идва основно от света, в който живеем. Той е многообразен и сме длъжни да се съобразяваме с неговите социални, екологични, културни и биологични изисквания и зависимостите между тях. (Защо? Защото ако не го правим, просто нямаме шанс – за справка – предходната глава.)

По тази причина, способността ни да избираме винаги се разглежда в социополитически контекст, който упражнява натиск или създава ограничения. Или с други думи – другите хора и взаимоотношенията между тях и нас и между тях въобще, имат огромно влияние върху нашите избори.

Именно този социополитически контекст създава нашата реалност и идващата с нея нужда да се ограничаваме в изборите си чрез потискане на поривите ни за свобода.

Казано по-просто, социалната среда, образованието и възпитанието ни, както и физическите ни ограничения, често диктуват начините, по които ни се налага да формираме изборите си за бъдещето.

В този смисъл се оказва, че всъщност свободата в съвременния свят – такъв, какъвто го познаваме – се свежда до изборите, които правим съобразно отговорностите, които бихме били склонни да поемем.

Ако не сме склонни да носим отговорност за нещо, това на практика означава, че не сме свободни да го направим.

Някои биха казали: “Да, бе! Мога да правя каквото си искам и никой не може да ми каже “копче”!  Но повярвайте ми,  рано или късно всеки си поема отговорността под една или друга форма.

Ако не вярваш:

 

СПОМНИ СИ КАК СЕ ЧУВСТВАШЕ КОГАТО...

Спомни си за случки от миналото, в които:

 

  • Колегите не са ти реагирали по очаквания начин
  • Работата ти не е довела до очакваните резултати
  • Приятелите ти са те изненадали неприятно с реакциите си
  • Събитията са се подредили по неприятен начин в живота ти
  • Очакваното повишение в работата не се е случило
  • Флирта с онзи страхотен човек не е довел до успешна връзка
  • Режима и тренировките не са довели до желаната физическа форма
  • Или най-общо – усещането е било като да нямаш късмет…

Да, точно така – това са все последици от свободите, които “сме си позволили” или с други думи – отговорностите, които не сме предвидили, че ще трябва да поемем.

С напредването на главите, ще разбереш в дълбочина защо това е така…

ПРИЛОЖЕНИЕ В ЕЖЕДНЕВИЕТО

Способността ни да вземаме решенията в живота си, имайки предвид последиците и отговорностите идващи с тях е ключова, ако искаме наистина да имаме контрол над живота си и той “да се случва” по начина, който искаме и ни прави щастливи.

На практика, само когато сме готови да застанем зад изборите си с високо вдигната глава, независимо до какъв резултат доведат и да обявим публично, че сме горди от тях и ако върнем времето назад, отново бихме направили същият избор, само тогава можем наистина да кажем, че сме били свободни! И да, това може да се случи само след време – когато резултатите са налице и можем да ги осмислим.

 

Но това също така значи, да сме съгласни с начина, по който са се развили нещата и това, което трябва да направим в следствие на тези развръзки. Защото често, последиците от изборите ни не засягат само нас а много други хора и събития, които от своя страна имат значение за бъдещето ни.

 

СВЪРЗАНИ КОМПЕТЕНЦИИ

Това разбиране за свободата, носи нуждата от определени умения за “прилагането” й:

 

  • Поемане на отговорност за действията ни независимо от резултатите.
  • Предвиждане на потенциални проблеми: Прогнозиране и откриване на грешки, пропуски и потенциални недостатъци на решенията, както и потенциални негативни последици
  • Използване на целия натрупан житейски опит при вземане правенето на избори, с особено внимание върху поуките от минали грешки.
  • Чувствителност и усет към нагласите, чувствата или обстоятелствата на другите и проява на грижа към тях.
  • Способност и готовност за справяне с неясни или непредвидими ситуации, последвали направените избори и взетите решения.

След като имаме цялото това осъзнаване за свобода, отговорност и компетенции позволяващи ни да функционираме успешно в съвременния социален свят, е възможно да възникне въпроса: Как решаваме кои отговорности бихме били склонни да поемем? Как решаваме какви избори бихме искали да правим?

И отговорът е: За това отговарят ценностите! (Повече по темата можеш да научиш тук)

Ако смяташ, че прочетеното е било полезно, помогни ми то да достигне до повече хора, сподели го с другите: